Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Μα καλά, που βρέθηκαν τόσα λεφτά;

Περνώντας από διαφορα blogs τον τελευταίο καιρό συνάντησα πολλές αναρτήσεις σχετικές με το περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζουμε..

Ετσί σκεφτηκα κι εγώ να βαλώ ενα αντίστοιχο post, να συμβάλω κι εγώ λιγάκι στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση.. (των blogger κι οχι μονο)

Αργησα να το φτίαξω (χρειάστηκε λιγο ψάξιμο) αλλά νομίζω αξίζει τον κόπο να σκεφτούμε τα παρακάτω..

Παρακάτω σας παραθέτω 7 πράγματα που εύκολα μπορουμε να κανουμε (χωρις να φτάνουμε σε υπερβολές και ακραίες καταστάσεις) και μπορουν να μας εξοικονομίσουν αρκετά χρήματα σε ετήσια βάση.

1. Ζέστη
Ξεκινώντας απο το πιο επίκαιρο, χρησιμοποιώντας απλό ανεμιστήρα (που ειναι 180 φορές πιο οικονομικός και 20 φορές πιο φιλικός στο περιβάλλον) αντί για ενα air condition εξοικονομούμε 1 ευρώ ανα ημέρα δηλαδή περιπου 90 ευρώ ετησίως (για χρήση μονο το καλοκαίρι)..


2.Νερό
Καθέ άνθρωπος στον ανεπτυγμένο κόσμο ευθύνεται για την κατανάλωση περίπου 150-200 λίτρων νερό ημερισίως. Διαφορες έρευνες έχουν δείξει οτι η ποσοτητα νερού που θα έπρεπε να καταναλώνει είναι λιγότερα απο 80 λίτρα..
Υπαρχουν πολλοι τρόποι να επιτευχθει αυτό. Εγώ θα αναφέρω μονο 2..
Φτιαχνοντας μια βρύση που στάζει γλίτωνουμε 6 λίτρα νερό ημερισίως, επιπλέον κλέινοντας τη βρύση κατα τη διαρκεια που βουρτσίζουμε τα δόντια μας γλίτωνουμε άλλα 4 λίτρα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μπορουμε να εξοικονομησουμε εως 50 ευρώ σε ετήσια βάση..

3.Ηλεκτρικές συσκευές
Λογικά θα έχετε παρατηρήσει μια ετικέτα όταν αγοράζετε κάποια ηλεκτρική συσκευή που έχει μια χρωματιστή κλίμακα απο το Α μεχρι το G. Αυτη η ταμπελίτσα μονο τυχαία δεν βρίσκεται εκει. Η χρησιμότητα της είναι οτι μας δείχνει πόσο καταναλώνει η συσκευή αυτη κατα τη λειτουργία της. Η ουσία είναι οτι αγοράζοντας μια συσκευή κλιμακας Α αντι για καποια G γλίτωνουμε 2 εως 5 φορές μεγαλυτερη καταναλωση. Για παράδειγμα έχοντας ενα ψυγείο και μια κουζίνα κλίμακας Α αντι για C (δε λέω G γιατι ευτυχώς δεν κυκλοφορούν πολλές) μπορουμε να εξοικονομίσουμε 70 ευρώ ετησίως..


4.Μόνωση
Τι θα γινόταν αν τα σπίτια μας ήταν σωστά μονωμένα; προφανώς θα χρησιμοποιουσαμε λίγοτερο τα μέσα ψύξης και θέρμανσης. Αξίζει εδώ να αναφέρω οτι στη Δανία (χώρα με πολύ καλα μονωμένες κατασκευές) παρολο που η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι πολύ πολυ χαμηλότερη απ' οτι εδω το μέσο διαστημα που χρησιμοποιουν καλοριφέρ είναι 1 μήνας. Το αντίστοιχο διαστημα εδω στην Ελλάδα ειναι πάνω απο 2,5 μήνες. Υπολογίζοντας μόνο το παραπάνω πετρέλαιο που καταναλώνουμε ξοδεύουμε γύρω στα 75 ευρώ κατ άτομο ετησίως..

5.Αυτοκίνητο
Κι όμως μπορούμε να εξοικονομησουμε χρήματα κι απο το αγαπητό μας μέσο μεταφοράς (και δεν εννοώ να το αφησουμε στο σπίτι.. :-Ρ). Καταρχάς, αν οδήγουμε σε χαμηλές στροφές (2500 με 3000) με καποια μεγάλη ταχύτητα (πχ 3η) άντι να έχουμε χαμηλή ταχυτητα στο κιβώτιο (πχ 2α) σε υψηλές στροφές, αυτο μπορεί να μας οδηγήσει σε 10-15% λιγότερη κατανάλωση..
Το γεγονός αυτο μπορεί να μας φερει κερδος (αν υποθέσουμε οτι κανουμε 10000 χλμ το χρόνο) γύρω στα 150 ευρώ. Κατ' επέκταση έχοντας λαστιχα ελαφρώς ξεφούσκωτα (έστω και ελάχιστα κατω απο το κανονικό) καταναλώνουμε περιπου 25 λίτρα επιπλέον βενζίνη το χρόνο, δηλαδη περιπου 25 ευρώ..

6.Φωτισμός
Ηρθε η ώρα να αναφέρω κατι που όλοι σχεδόν γνωρίζουν μα που σχεδόν κανενας δεν το έφαρμόζει..
Αντικαθιστώντας τις κλασικές μας λάμπες με ενεργειακούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης έχουμε την ίδια απόδοση για πολύ περισσότερο καιρό κερδίζοντας ταυτόχρονα 70 ευρώ το χρόνο (αν θεωρήσουμε οτι αλλάζουμε 10 λάμπες των 80w οι οποίες λειτουργουν 5 ώρες ημερισίως)..

7.Αναμονή ηλεκτρικών συσκευών
Πολλές απο τις συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας συνεχίζουν να λειτουργούν ακομη κι αν εχουμε πατησει το κουμπί αναμονής (stand by), που συνήθως βρισκεται σε όσες συσκευές διαθέτουν τηλεχειριστήριο. Μερικές από τις συσκευες αυτες είναι η τηλεόραση, το βίντεο, το DVD, ο αποκωδικοποιητής, το στερεοφωνικό, τα ηχεία, η οθόνη του υπολογιστή, ο εκτυπωτής, το scanner, ο φούρνος μικροκυμάτων, τα πλυντηρια πιάτων και ρούχων (όταν τελειώνει το πρόγραμμα τους) και άλλα πολλά.. Όλες αυτες τις συσκευές αν τις κλείναμε απο το κούμπι (τις ώρες που δεν τις χρησιμοποιούμε) θα γλίτωναμε ουτε λίγο ουτε πολύ 100 ευρω το χρόνο.

Κανοντας λοιπόν το άθροισμα των χρημάτων που μπορούμε να εξοικονομήσουμε προκυπτει το ποσό των 630 ευρώ ετησίως.. Σίγουρα μπορώ να σκεφτω πόλλους διαφορετικούς τρόπους να τα ξοδέψω.. :-Ρ

Απίστευτο ε;

Προφανώς μπορει να κανω και λάθος γιατι οι υπολογισμοι μου έγιναν κατα προσέγγιση μα νομίζω η αλήθεια δεν απέχει πολύ..

Τα συμπεράσματα δικά σας..

ΥΓ:Μερικά απο τα παραπάνω και πολλά περισσότερα πιο ενδιαφεροντα θα τα βρείτε εδώ.

51 σχόλια:

Skouliki είπε...

ok σε ολα απο μενα προσπαθω και εγω να συντονιστω αλλα μην μου ζητας να μην εχω a/c αυτο δεν παιζει

VagSiok είπε...

@skouliki:Μην ανησυχείς..
Για τους άλλους το λέω.. :-Ρ
Καλό βράδυ..

kikop80 είπε...

Σπέρα (καλησπερα οικολογική και οικονομική)!
Έχεις δίκιο και όσο μπορώ τα εφαρμόζω.
Κι αν στάζει καμιά βρύση βάζω κοθβα και μαζεύω το νερό για λουλούδια ή καζανάκι μεχρι να τη φτιάξω.
Δεν είναι τίποτα πάντως γιατί γρήγορα συνηθίζεις να τα κάνεις αυτά και να τα εντάξεις στη καθημερινότητά σου!
Πολύ χρήσιμο post!!!
Αντε καλό ξημέρωμα τώρα!

? είπε...

Καλημέρα φίλτατε!
Θεωρώ πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι σημαντικές, και η περαιτέρω ευαισθητοποίηση μας αφορά όλους.
Όταν δε, αυτή η προσπάθεια συνδυάζεται με χρήσιμες-επιστημονικές συμβουλές όπως συμβαίνει με το καταπληκτικό post, τότε το αποτέλεσμα είναι σίγουρα επιτυχημένο...αρκεί να προσπαθήσουμε κι εμείς λιγάκι.

VagSiok είπε...

@kikop80:Καλημέρα..
Υπάρχουν εκατοντάδες πραγματα που μπορούμε να κάνουμε, εγω εβαλα ενδεικτικά μερικά που μπορουμε να εφαρμόσουμε εύκολα..
Απο κεί και πέρα ειναι καθαρά θέμα διάθεσης..

VagSiok είπε...

@Νίκος Κ.:Καλημέρα Νικ..
Όντως όλα ειναι θεμα προσπάθειας..
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια(να υποθέσω οτι επηρεάστηκες απο το προηγούμενο μου post; :-P)..

? είπε...

χου ρε! :-p

kat. είπε...

λοιπόν!
1. δεν έχω ανεμιστήρα και το ερ κοντίσιον μου έχει χαλάσει..
2. οι βρύσες στο δικό μου σπίτι δεν στάζουν/ ούτε το καζανάκι και το νερό που χρησιμοποιώ είναι περιορισμένο αφού όλη τη μέρα λείπω από το σπίτι!
3. ηλεκτρικές συσκευές; μα σου είπα λείπω από το σπίτι συνέχεια! λίγο το lap top μου χρησιμοποιώ κάθε βράδυ!
4. το παραδέχομαι το σπίτι μου δεν έχει και την τέλεια μόνωση!
5. δεν έχω αυτοκίνητο καρδιά μου..
6. καίω κεριά -το καλοκαίρι κυρίως- γιατί δεν μου αρέσουν τα πολλά φώτα!
7. ούτε τον φορτιστή μου δεν αφήνω παραπάνω από το κανονικό

πως με βρίσκεις αλήθεια;

BUTTERFLY είπε...

Μπραβο που τα αναφερεις! Ακουμε συνεχως τελευταια για την εξοικονομηση φυσικων πορων και οσο πιο πολυ το ακουμε τοσο γρηγοροτερα θα το εμπεδωσουμε!

manolito είπε...

Πολύ-πολύ ενδιαφέροντα όλ' αυτά! Σου έφαγε αρκετό χρόνο αλλά άξιζε πραγματικά! Σ' ευχαριστούμε πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο που τα ανέφερες όλα αυτά..
Θα αρχίσω να εφαρμόζω όσα περισσότερα μπορώ!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλές οι προτάσεις σου και ρεαλιστικές. Εκείνο που μετράει όμως, είναι να έχει παιδεία ο άλλος. Αλλιώς ότι και να του λένε ότι και ν ακούει, χαμένα πάνε.
Καλό μήνα με κοραλένια φιλιά!

angelotti22 είπε...

Δεν είμαι ενεργή ακτιβίστρια, θέλω όμως να συνδράμω στη διάσωση του πλανήτη και ΜΠΟΡΩ! Δεν χρειάζονται υπερβολές και σπασμωδικές αντιδράσεις για την οικολογία. Ανακυκλώνω χαρτί από τα 11 μου, μεταφέροντας μεγάλες και ασήκωτες σακούλες με βιβλία και περιοδικά σε ένα κάδο 10 τετράγωνα από το σπίτι μου,με τα πόδια.Τώρα ο κάδος είναι έξω από την πόρτα μου..Δεν είναι κόπος να διατηρούμε 2 σακούλες, μια για σκουπίδια και μια για ανακυκλώσιμα υλικά!Είναι παιδεία..Στο εξωτερικό είναι υποχρέωση! Μπορούμε επίσης να εξοικωνομήσουμε ενέργεια βάζοντας το a/c μέχρι τους 27 βαθμούς και το πλυντήριο μέχρι τους 30.
Το σημαντικότερο όμως είναι να ενημερώσουμε έστω και ένα φίλο για να αλλάξει έστω και μια αντιοικολογική συνήθειά του..Η συλλογικότητα είναι αυτό που μετράει..παντου και πάντα!!

Ανώνυμος είπε...

και να ανακυκλωνουμε λιγακι....

Μαργαρίτα είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ!!!
Μπράβο!!

Πέρασα να σου ευχηθώ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
καλά να περνάς! **

VagSiok είπε...

@kat.:Πολύ σωστή σε βρίσκω.. (αν τα κανεις όλα αυτά :-Ρ)
Με το 6 θα συμφωνήσω απόλυτα..
Καλησπερα..

VagSiok είπε...

@BUTTERFLY:Η επάνάληψη ειναι μήτηρ πάσις μαθήσεως ..ετσι δε λενε;;
Οπότε ας το λέμε οσο μπορούμε και καποια στιγμή θα το μάθουμε..

VagSiok είπε...

@manolito:Χαίρομαι που σου άρεσαι φιλε..
Την καλησπέρα μου..

VagSiok είπε...

@Akon:Μα αυτό ειναι το παν, να κανουμε σιγά σιγα οσα μπορούμε, χωρις να πιεζόμαστε..
Καλο απόγευμα..

VagSiok είπε...

zanzibar:Καλό μήνα και σε σένα..
Εγω νομίζω οτι ειναι θέμα απόφασης και συνθηκών..
Βέβαια κάποιοι μυαλο δεν βάζουν ποτε..

VagSiok είπε...

angelotti22:Στο εξωτερικό εκτός απο υποχρέωση ειναι και κοινωνική ευθύνη.. Βεβαια για να φτασουμε σε τέτοια επίπεδα θελουμε πολυ δουλεια και κυρίως ενημέρωση στις μικρές ηλικίες..

VagSiok είπε...

@exofthalmi:Ετσι βάλ'τους σε σείρα..
Την καλησπέρα μου..

VagSiok είπε...

Μαργαρίτα:Ευχαριστώ που πέρασες..
Καλό καλοκαίρι και σε σένα..

Skouliki είπε...

ωραια αλλα εχω κατι απλυτα να σου δωσω λεκανη να τα πλυνεις ή να βαλω πλυντηριο ?

Σταλαγματιά είπε...

Αχ δυστυχώς όλα όσα ανέφερες είναι μέρη της καθημερινότητας μου.
Θα προσπαθήσω να αλλάξω πολλά από αυτά, να τα μειώσω όσο γίνεται. Γιατί το κλιματιστικό ας πούμε είναι αδύνατο να το διαγράψω, τις μέρες αυτές που η ατμόσφαιρα είναι λάβα.
Νομίζω όμως πως την μεγαλύτερη καταστροφή να την κάνουν τα εργοστάσια, τουλάχιστον εμείς από τη δική μας μεριά θα κάνουμε οτι μπορούμε...αλλά το θέμα του κλιματιστικού μήπως να το ξανα σκεφτούμε;

kikop80 είπε...

Κάνω ότι μπορώ για οικονομία πάντως!

Α!!!

ΈΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα!
Πρέπει να ευασθητοποιηθούμε πριν είναι πάρα πολύ αργά.
Τώρα, για τους νέους που ξεκίνησαν με όλες αυτές τις ευκολίες είναι δύσκολο, αλλά χρειάζεται προσπάθεια μεγάλη και συλλογική

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

VagSiok είπε...

@skouliki:Εντάξει εντάξει..
Με έπεισες..
Βαλε πλυντήριο..

VagSiok είπε...

@Anastasia:Τα εργοστάσια δεν βλέπω να άλλαζουν..
Οπότε ας αλλάξουμε εμείς..

ΥΓ:Όντως το κλιματιστικο ώρες ώρες ειναι απαραίτητο (πχ στ'αμαξι)..
Με μέτρο όμως..

VagSiok είπε...

@kikop80:Thanx!! Ερχομαι να δω..

VagSiok είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ:Νομίζω οτι ήδη έχουμε αργήσει οπότε πρεπει να το πάρουμε αποφαση το συντομότερο δυνατόν..
Καλησπέρα..

eri είπε...

Μπράβο για το ποστ, θα ήθελα να βλέπω πολλά ποστ από όλους που αφορούν το περιβάλλον γιατί αυτό σε βάζει σε μια διαδικασία να ψάχνεις κ να μαθαίνεις.
εγώ θα κάνω σύντομα μια ανάρτηση για τα κλιματιστικά,
πολλά χαιρετίσματα

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Εχεις προσκληση για παιχνιδια να ενδιαφερεσαι!

sgjtmvbn είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!
Πολύ ωραίο post! :D

Αλλά επειδή μου αρέσει να σχολιάζω, επίτρεψε μου να το σχολιάσω... λίγο...
1. Ζέστη: Συμφωνώ μαζί σου, μπορούσες να προσθέσεις και ότι όταν οδηγάμε το αμαξάκι μας να μην ανάβουμε κατευθείαν το air condition, έρευνες απόδειξαν ότι όταν το αμάξι τρέχει λιγότερο από 80 km/h είναι καλύτερο να έχεις ανοιχτά τα παράθυρα γιατί καίει λιγότερη βενζίνα απ’ ότι όταν έχεις ανοιχτό το air condition.
2. Νερό: ε… εντάξει να αλλάξω την βρύση μου, αλλά υπάρχουν εταιρίες που θησαυρίζουν από το νερό, έτσι? Ότι και να κάνω ή δεν θα έχω νερό ή δεν θα είναι πόσιμο…
3. Ηλεκτρικές συσκευές: αυτό συγχώρεσε με αλλά δεν μπορώ να το εμπιστευτώ, γιατί την ετικέτα η ίδια εταιρία θα την έβαλε ή κάποια θυγατρική της.
4. Μόνωση: Συμφωνώ και δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο.
5. Αμάξι: Επιτέλους ένας με λογικά επιχειρήματα… πραγματικά μπράβο σου!
Και για τα 2 τελευταία με βρίσκεις σύμφωνο!
Πολύ καλή δουλειά! :)

VagSiok είπε...

@eri:Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες.. εγω τουλάχιστoν εμάθα πολλά φτιαχνοντας αυτο το post..
Αντε περιμένω να δω και το δικό σου post..
Καλημέρα και πολλα χαιρετήσματα επίσης..

VagSiok είπε...

@Μπουρμπουλήθρα:Ευχαριστώ πολύ! σε λίγο είμαι εκεί.. :-Ρ

VagSiok είπε...

The Indolent:Καταρχάς καλως όρισες στο blog..
Ευχαριστώ για τα καλά λογια..

Κοιτα δεν σου κρύβω οτι έγω χρησιμοποιώ παρα πολύ το air condition στο αμαξι και θέλω να το ελαττώσω γιατι εκτός απο το οτι καιει βενζινη, εγω εχω πάθει και κανα δυο ψύξεις..(Ελπίζω να παρω κανα καμπριο καποια στιγμη και να απαλλαγώ οριστικά.. :-Ρ)
Όσο γι' αυτο που λες για τις εταιρίες, ισως να έχεις και δίκιο ειδάλλως δεν θα δεχόντουσαν να μπεί..
Πολυ καλά τα σχόλια σου..
Καλημέρα..

Leviathan είπε...

poli kalo to post sou!!!oloi xreiazetai na prospa8oume pros auti ti kateu8insi...kalo vradi!

irene είπε...

καλαθάκι δίπλα από τον κάδο σκουπιδιών για ανακύκλωση αλουμινιου (κουτάκια αναψυκτικά), γυαλιου (μπουκάλια) , χαρτιού κ μπαταρίες ..
΄
λίγο στα λόγια μένουμε όμως..

VagSiok είπε...

@Leviathan:Δίκιο έχεις.. γι'αυτό τα λέω μήπως και κινητοποιηθούμε..
Καλημέρα..

VagSiok είπε...

@irene:Ναι και η ανακύκλωση είναι ενα σημαντικό ζήτημα..
Όντως πολλές φορές μενουμε στα λόγια ή ξεκιναμε κατι και μετα το αφήνουμε..
Βεβαια ας πράξει οσο μπορεί ο καθένας.. και πάλι καλα θα είναι..
Καλημέρες..

Σοφία είπε...

Τα πράττω όλα και δεν έχω καν αυτοκίνητο, οπότε εξοικονομώ ακόμα περισσότερα χρήματα (χεχε)!

kikop80 είπε...

Καλησπέρα Vag!
Για ανακύκλωση έχω να πω πως στην αρχή μου ήταν λίγο δύσκολο σαν συνήθεια αλλά τώρα πια έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μου!
Από την άλλη δεν ξέρω που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα, αν πάνε για ανακύλλωση ή στη χωματερή, αλλά τουλάχιστον κάνω το βασικό μου χρέος.
Μια μέρα πάλευα στο πεζοδρόμιο να κομματιάσω ένα τεράστιο χαρτοκιβώτιο και κάποιος πέρασε και με αποπείρε, λέγοντας "τι κάνεις εκεί", "τσάμπα τυρανιέσαι", "αφου στα ίδια σκουπίδια με τ' άλλα θα πάνε κι αυτά" κλπ.
Δεν με πτόησε και απάντησα κατάλληλα και συνέχισα!
Αη Σιχτίρ!

Γι' αυτό λέω μπορούμε να κάνουμε πολλά αν θέλουμε!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το post!! Πέρα από τα χρήματα τα οποία θα μας μείνουν...το ποιο σημαντικό που θα μας μείνει είναι το περιβάλλον, αν πράττουμε όλα όσα αναφέρεις.

Αν κάνουμε τα περισσότερα από αυτά δικαιούμαστε πιστευώ λίγο a\c...παραπάνω! :)

cortlinux είπε...

Για το αυτοκίνητο θα πρόσθετα να έχουμε οσο γινεται σταθερή ταχύτητα που σημαίνει λιγότερα φρεναρίσματα και γκαζώματα. Φυσικά αυτά δεν ισχύουν σε καταστάσεις πρώτης - νεκράς (κοινώς κίνησης), εκεί απλά καλύτερα να έπαιρνες λεωφορείο.

VagSiok είπε...

@Σοφία:Εγω απο την άλλη μπορώ να τα κάνω όλα αλλα το αυτοκίνητο δεν μπορώ να το αφήσω..

VagSiok είπε...

@kikop80:Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό.. που λένε..

VagSiok είπε...

@e-ΞωΤικό:Αντε αν τα κάνεις όλα αυτά, το A/C σου επιτρέπω να το ανάψεις λιγάκι.. :-Ρ

VagSiok είπε...

@cortlinux:Δικιο έχεις μα και τα λεωφορεία ειναι σκέτη δοκιμάσια..
Οταν γινουμε Αγγλία στα MMM το ξανασυζητάμε..
Καλώς ήλθες..

KitsosMitsos είπε...

Απλές και σύντομες συμβουλές που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε!
Εύγε και πάλι εύγε!

VagSiok είπε...

@KitsosMitsos:Καλώς ήλθες στο blog..
Καλά τα λόγια μα ας κανουμε και καμια πράξη..