Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου

Η εικόνα που έχουν κάποιοι άνθρωποι (μεταξύ αυτών και ο ομιλών) για τον κόσμο είναι κατάτι διαφορετική από ότι η πραγματική. Για να γίνω πιο σαφής ρίξτε μια ματία στις παρακάτω δύο εικόνες.

Η αριστερή απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο ενας φυσιολογικός ανθρωπος βλεπει τα χρώματα ενώ η δεξιά ειναι η ίδια εικόνα μέσα απο τα μάτια ενός ατόμου που πάσχει απο δυσχρωματοψία.

Γι'αυτούς που δε γνωρίζουν, η δυσχρωματοψία είναι μία πάθηση των ματίων κατά την οποία οι πάσχοντες δεν μπορούν να αντιληφθουν πλήρως τα χρώματα. Από προσωπική εμπειρία υπάρχουν προβλήματα μεταξυ κάποιων αποχρώσεων των χρωμάτων κόκκινο-πράσινο κατά βάση, καφέ-λαχανί-πορτοκαλί-μώβ κατ'επέκταση. Γενικά όλα τα βλέπουμε αλλά με διαφορετικό και πολλές φορές "ομαδοποιημένο" τρόπο.΄

Αξίζει να αναφέρω οτι η πάθηση αυτή απασχολεί το 8-10% των αντρών και το 0.5% των γυναικών, με τους περισσότερους απο αυτούς να μην το γνωρίζουν.

Γιάυτο το λόγο ακολουθεί ένα τεστάκι.


Αν μπορείτε να διακρίνεται τους αριθμούς 25, 56, 6, 8, 29, 45 είναι όλα καλά, αν δε βλέπετε τίποτα ή έστω μόνο το 25 και το 56, τότε join the club.

Ααα... και το πίο σημαντικό, στα φανάρια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα..

Πάνω το κόκκινο, κάτω το πράσινο και στη μέση το πορτοκαλί!!!

31 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Καλησπερα!

VagSiok είπε...

Την καλησπέρα μου κι απο μένα..

? είπε...

vagsiok, τη 1η φωτό με ότι χρώμα και να τη δεις δεν έχει και μεγάλη σημασία ;-) Η τελευταία αντίθετα, αν τη δεις λανθασμένα, μπορεί να σε οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις...

Αν μη τι άλλο, όποιος παρατηρεί με τα μάτια της ψυχής θεωρώ πως βλέπει τις αληθινές καταστάσεις των όσων διαδραματίζονται γύρω του.


ΥΓ: Προσοχή στο 5χ5!

VagSiok είπε...

Σωστός για το ΥΓ!!
Ναι φίλε Νικ, κι εγώ αυτο πιστεύω, τα μάτια της ψυχής είναι αυτά που πρέπει να εμπιστευόμαστε.
Όσο για την τελευταια εικόνα είπαμε: "Πάνω το κόκκινο, κάτω το πράσινο και στη μέση το πορτοκαλί!!!"

kat. είπε...

πάλι καλά που δεν οδηγώ!!!!!!!!!!!!!!!!!


να έχεις μια υπέροχη μέρα!

eri είπε...

νομίζω ότι τα άτομα που πάσχουν από δυσχρωματοψία έχουν μειωμένη ευαισθησία στα σύνθετα χρώματα(τα σύνθετα χρώματα έχουν πάντοτε μια απόχρωση ΑΠΛΟΥ χρώματος.)Αν το σύνθετο δηλ χρώμα αποτελείται από 3 βασικά χρώματα τότε αυτοί έχουν δυσχρωματοψία έχουν πρόσβαση σε 2 χρώματα.
Τέλος όσο για αυτό που είπες ότι έχεις πρόβλημα μεταξύ ερυθρού κ πρασίνου από αυτό νομίζω πάσχουν οι δαλτωνικοί κ όχι αυτοί που έχουν δυσχρωματοψία.
Καλημέρα

VagSiok είπε...

@kat.:Ε εντάξει κι εγώ δεν είμαι τόσο επικίνδυνος στο δρόμο.. :-)
Καλημέρα και καλό ΣΚ..

VagSiok είπε...

@eri:Ναι έχεις απόλυτο δίκιο, τα συνθετά χρώματα είναι πραγματικά μπελάς.. Οσό για τη διαφορά μεταξύ δαλτονισμού και δυσχρωματοψία, δεν τη γνωρίζω ακριβώς.. Εμένα πάντως με μπερδέυουν πολλές φορές το κόκκινο με το πράσινο(σε κάποιες αποχρώσεις).
Καλημέρα..

kikop80 είπε...

Καλημέρα VagSiok!
Μην ανησυχείς γιατί έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν χρώματα!
Τα χρώματα είναι μια μετάφραση που κάνει ο εγκλεφαλος του κόσμου μπας και τον αντιληφθεί καλύτερα.
Κατ' επέκταση ακόμη και μεταξύ εκείνων που
έχουν "φυσιολογική" όραση, υπάρχουν διαφορές (μικρές ή μεγαλύτερες) για χρώμα, τόνο κλπ.
Ότι φόρεμα όμως κι αν ντύνει τον κόσμο δεν παύει να είναι ο ίδιος για όλους!!!:)

VagSiok είπε...

@kikop80:Όντώς ο τρόπος που βλέπει-αντιλαμβάνεται (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) καθένας τον κόσμο είναι μοναδικός, οπότε ο όρος "φυσιολογικό" παύει να έχει νόημα.
Καλημέρα κι από μένα..

mmexer είπε...

απαπα χάλια ζαλίστηκα χαχαχαχα
μην ανησυχείς δεν οδηγώ χαχαχα

another είπε...

ο φιλος μου εχει δυσχρωματοψια. δεν ξερω σε τι βαθμο, αλλα σε αρκετο ωστε να μην ξερει τι χρωμα ειμαι, τι χρωμα φοραω, τι χρωμα μαλλια εχω.
γιαυτον υπαρχουν οι ξανθιες και οι μελαχρινες μονο.
ειχα καστανο με ασπρες ανταυγειες, βρηκε μια απο τις ασπρες τριχες στο κρεβατι και με ρωτησε: εισαι ξανθια??
:(

daydreamer είπε...

Θυμαμαι μικρη να μου κανει ο παιδιατρος την ασκηση με τους αριθμους, αλλα ποτε δεν ειχα καταλαβει γιατι!Δηλαδη βλεπεις τις εικονες πχ με τη κοπελα ιδιες μεταξυ τους σωστα?

another είπε...

νομιζω πως οταν εμεις βλεπουμε την 1η εικονα με την κοπελα, εσυ βλεπεις την 2η.
σωστα?

VagSiok είπε...

@mmexer:Όντως ζαλάδα ειναι. Καλημέρα..

VagSiok είπε...

@another:Τον καταλαβαίνω απόλυτα. Κι εγώ τα ίδια προβλήματα έχω..Πάντως το ότι ξεχωρίζει τις ξανθές από τις μελαχρινές κάτι είναι.¨:-)
Όσο για τις εικόνες κάτι τέτοιο συμβαίνει. Για την ακρίβεια την πρώτη τη βλέπω οπώς εσύ τη δεύτερη και τη δευτερη διαφορετικά.
Καλημέρα..

VagSiok είπε...

@daydreamer:Καλημέρα. Τις δύο είκόνες δεν τις βλέπω ίδιες γιατι περιέχουν άλλα χρώματα. Απλώς την πρώτη τη βλέπω όπως εσύ τη δεύτερη και τη δεύτερη πάλι κάπως διαφορετικά απ'ότι είναι στην πραγματικότητα.

irene είπε...

σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα στα φανάρια ή να προσέχω μην σε πετύχω πουθενά;;;;;;;;;;
καλή εβδομάδα!

VagSiok είπε...

@irene:Αν φοβάστε τόσο πολύ θα βαλώ ειδικό σήμα τύπου Ν. χιχι! ;-)
Καλή εβδομάδα κι από μένα!

Leviathan είπε...

mia xara ta vlepo ego...ouf kai eixa mia agonia :)
tin kalispera mou
kali evdomada!!!

VagSiok είπε...

@Leviathan:Κι εγώ μια χαρά βλέπω τις κουκίδες (κι όχι τους αριθμούς..) ;-)
Καλή εβδομάδα και σε σένα!

Ανώνυμος είπε...

με το νούμερο 6 ζορίστηκα λίγακι..καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

πολυ μεγαλυτερο το ποσοστο των αντρων με δυσχρωματωψια απο αυτο των γυναικων...αναρωτιεμαι γιατι!

VagSiok είπε...

@Ελένη:Υπάρχουν και χειρότερα, πίστεψε με.. ;-)
Καλώς ήλθες στο blog!

VagSiok είπε...

@una mama:Πιθανόλογώ για τον ίδιο λόγο που μόνο οι άντρες καραφλιάζουν(μάλλον κάτι γίνεται με τα γονίδια)...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καλά στέκω η μεσήλιξ...
Τα είδα ΟΛΑ.
:-)
Καλώς σε βρίσκω!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

VagSiok είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ:Αλοίμονο σε μένα που δε βλέπω ούτε τα μισά..
Καλώς ήλθες..

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω μια απορία. Το ότι έχω δυσχρωματοψία (και όχι αχρωματοψία) το ξέρω χρόνια τώρα και το βιβλιαράκι με τους αριθμούς δε το παλεύω με την καμία από ένα σημείο και μετά. Ωστόσο, γιατί τις δύο εικόνες με την κοπέλα και τα λουλούδια τις βλέπω διαφορετικές; Νομίζω ότι υπερέβαλλε εαυτόν ο ποιητής.
Είπαμε, δεν διαχωρίζουμε αποκλίσεις ανάμεσα στα χρώματα, αλλά όχι ότι βλέπουμε και το κόκκινο φόρεμά της ίδιο με το πράσινο.

Και κάτι τελευταίο. Ας πούμε ότι κάποιος δεν διαχωρίζει τις αποχρώσεις μεταξύ κόκκινου και πράσινου. Τελικά τι χρώμα βλέπει ως ενιαίο; Κόκκινο ή πράσινο; Ή κάτι ενδιάμεσο; Και ποιο είναι αυτό;

Ανώνυμος είπε...

αντε γειά. νομίζω ότι εχω αυτή την πάθηση αλλα και πάλι δεν ξέρω αν τα χρώματα που βλέπω τα βλέπω όπως και οι άλλοι και τελικά δεν θα το μάθω ποτέ

Ανώνυμος είπε...

Πάσχουν πολλοί κυρίως άνδρες από δυχρωματοψία ένας στου 10 περίπου και πολλοί δεν το έχουν αντιληφθεί, υπάρχουν και επίπεδα. Η πλήρης αχρωματοψία είναι σπανιότατη. Τα περισσότερα θηλαστικά αντιλαμβάνονται δύο χρώματα μια και αποτελεί πλεονέκτημα σε κάποιες περιπτώσεις. Πάντως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Η διαφορά ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες οφείλεται –υποτίθεται- στο ότι επί χιλιάδες χρόνια ο κυνηγός που είχε αχρωματοψία δεν μπερδευόταν από τα φανταχτερά χρώματα τους φυλλώματος και μπορούσε να διακρίνει την τίγρη που κρυβόταν εκεί. Το έβαζε στα πόδια ενώ οι κανονικοί χάζευαν την ομορφιά μέχρι να τους κατασπαράξει η τίγρη. Ετσι γινόταν μια φυσική επιλογή που κατά πολλούς φτάνει στο 12%. Στις γυναίκες είναι σχεδόν ανύπαρκτη η δυσχρωματοψία για δεν υπήρχε κίνδυνος από τις τίγρεις. Βέβαια υπήρχαν τα μαλλιοτραβήγματα αλλά δεν έχω ακόμα τελειώσει την έρευνα αν νικούσαν οι ξανθιές ή οι μελαχρινές !!!
Να χαίρεστε τη ζωή σας, έτσι κι αλλιώς δεν επιλέξαμε εμείς τους γονείς μας!