Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Το φαινόμενο του φανοστάτη..

Το παρακάτω κείμενο το είχα γραψει πριν 10 περίπου μήνες στη Δανία σε ενα δωμάτιο όπου ειχα περάσει άπειρες ώρες σκέψεων και μοναξιάς..
Η πρώτη δημοσίευση ειχε γίνει σε ενα αλλο blog που είχα ξεκινήσει εκείνη την εποχή..
Το αναδημοσιεύω λοιπόν κι εδώ (επειδη παρόμοιες σκέψεις εχω και τουτη την περίοδο)..

"Ανέκαθεν η μνήμη μου αδυνατούσε να αποθηκεύσει (έστω και προσωρινά) τις περισσότερες από τις πληροφορίες που διαχειριζόταν καθημερινά, καθιστώντας την ως το βασικό μειονέκτημα της εγκεφαλικής μου λειτουργίας. Απεναντίας εδώ και λίγες μέρες ανακαλώ συχνά μια πληροφορία που άκουσα τυχαία σε μια διάλεξη πριν λίγο καιρό.
Σκεπτόμενος την πληροφορία αυτή λίγο περισσότερο διαπίστωσα ότι δεν είχε γίνει τυχαία αυτή η διάκριση της μνήμης μου και ότι ήταν μια πραγματικά αξιόλογη ιδέα. Η πληροφορία αυτή αφορά το αποκαλούμενο «φαινόμενο του φανοστάτη».
Το φαινόμενο αυτό μιλά για μια ιστορία ενός ατόμου που είχε χάσει τα κλειδιά του κάπου σε μια πλατεία και έψαχνε να τα βρει κάτω από ένα φανοστάτη που υπήρχε εκεί, η προσπάθειά του όμως ήταν άκαρπη.
Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι ότι δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε κάτι εκεί που μας βολεύει ή εκεί που είναι πιο εύκολο και ασφαλές γιατί η λυση που ψαχνουμε μπορεί να μην είναι εκεί. Με άλλα λογια, μην ψαχνουμε στο φώς κατι που χασαμε στο σκοτάδι! Ασφαλώς μιλάω μεταφορικά και δινώ τροφη για σκεψη. Προσωπικά συμφωνω απολυτα και πιστευω ότι αυτή η λογικη μπορει να εφαρμοστει σε πολλα επιπεδα όπως εργασιακό, φιλικό ή κοινωνικό περιβαλλον. Από την άλλη μερια δεν πρεπει να κανουμε τα ευκολα δυσκολα (όπως λενε και οι Αμερικάνοι «Do it the hard way») απλώς ισχυριζομαι ότι πριν παρουμε μια αποφαση πρεπει να εξεταζουμε όλα τα ενδεχομενα οσο δυσκολα κι αν μας φαινονται."

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Περασμένο ναι, ξεχασμένο οχι.. Μπλογκοπαίχνιδο

Ίσως ηταν η πολύ δουλειά που εχω ολο αυτό το διαστημα.. ισως η έλλειψη εμπνευσης..
Άργησα λιγάκι να ανανεώσω post (τουλάχιστον για τα δεδομένα αυτού εδω του blog )..

Μεσα σε ολα αυτά θυμηθηκα ξαφνικά μια προσκληση που μου ειχε κανει ο φιλος Kikop80 για ένα blogοπαιχνιδο που μου αρεσε πολυ.. παραλιγο βέβαια να μπεί στο χρονοντουλαπο της ιστορίας.. ευτυχως ή δυστυχώς τη γλίτωσε..

Στο παιχνίδι αυτό καλούμαι να πω 10 + 1 πράγματα για μένα (σημαντικά ή μη).. τελος πάντων εγω θα δρασω ανευ σχεδίου και θα πώ οτι μου πρωτοέρθει στο μυαλό..

Ξεκινάω:
1. Η σχεση μου με τα ζώα δεν ειναι πολυ καλή.. ειδικά με τα σκυλια που δαγκώνουν.. εχώ κακη προιστορία.. (να σημειωσω εδω οτι ειμαι κατα της κακοποιησης των ζώων - ουτε μυγα δεν πειράζω)

2. Ειμαι πολυ πολυ δεμενος με την παρεα μου.. και χρονια πολλα μαζι.. και σχεδόν καθε μερα μαζι.. αυτοκολλητοι.. (παρολα αυτά δεν τους εχω βαρεθεί ακομη..)

3. Μισώ τις δευτέρες.. περισσοτερο απο το συνηθισμενο.. δεν μιλιεμαι.. απο τετάρτη και μετα επανέρχομαι..

4. Ειμαι δραματικά ακαταστατος.. δεν μπορω με τιποτα να οργανώσω τα χαρτια μου.. τα αρχεία μου.. γενικώς.. 

5. Ειμαι ιδιαιτερα αισιοδοξο ατομο (με μερικες μικρες κρίσεις απαισιοδοξίας).. στον υπερτατο βαθμο.. ευτυχως μεχρι τωρα δεν μου εχει βγεί σε κακο..

6. Δυσκολεύομαι απίστευτα να θυμηθω ονοματα.. (κατα συνέπεια φράσεις όπως: 'εεε', 'τετοιε', 'πως σε ειπαμε' μου ειναι πολύ συνήθεις)..

7. Μου αρεσει η θάλασσα, μου αρεσει η παραλία, μου αρεσουν τα παιχνίδια σε θαλασσα και παραλία.. βαριέμαι όμως το κολύμπι..

8. Οσο μου αρεσαν τα θετικά μαθηματα στο σχολείο τοσο αδιαφορα μου φαίνονταν τα θεωρητικά.. συνέπεια τουτου ηταν να έχω βαθμολογίες ασανσέρ..

9. Εχω ενα (μικρο) προβληματάκι με τα χρώματα και καπου τα μπερδευω (δυσχρωματοψία).. στην αρχη με ενοχλούσε αλλα πλέον έχει την πλάκα του.. ειδικα οταν με πειράζουν οι φιλοι που κανω λάθος επιλογές..

10. Μου αρεσει πολύ ο αθλητισμός.. Αν και έπαιζα μπασκετ (σε ομάδα) στα πρωτα σχολικά μου χρονια.. πολύ έπειτα Ταεκ βο ντο και γυμναστήριο.. το τελευταιο διαστημα το εχω ρίξει στο 5x5 και μου αρέσει πολυ..

και 

10+1. Υπήρξα κατα καιρους πολύ προληπτικός.. χαρακτηριστικό ήταν οτι κουβαλουσα μαζι μου μια βίδα στις πανελλήνιες γιατι νομιζα οτι μου έφερνε γουρι.. το θετικο είναι οτι μαλλον το ξεπέρασα.. το αρνητικο οτι ακομη δεν εχω πιστεί οτι η εισαγωγη μου στο πανεπιστήμιο δεν οφείλεται στη βίδα..

Πολλά είπα μου φαινεται..

Επειδη το παιχνιδι είναι λιγο παλιο και πολυπαιγμένο.. δεν καλώ καποιον συγκεκριμένα..
Αν ομως καποιος δεν εχει παιξει και θέλει.. ας κανει ενα αιτημα με σχόλιο και θα λάβει επισημη πρόσκληση..